«Розведи» фальсифікаторів – проголосуй по совісті!

28 жовтня – день парламентських виборів – вже зовсім скоро. І опозиційні сили, і міжнародні спостерігачі побоюються численних фальсифікацій на виборчих дільницях. Чи буде народне волевиявлення чесним і чистим, не в останню чергу залежить від самих громадян. Адже багато з них будуть працювати членами виборчих комісій чи спостерігачами, кожен повнолітній може побувати на дільниці як виборець. Які є види фальсифікації виборів і як їм протидіяти – на це питання шукав відповіді наш кореспондент. Знаннями про підступи фальсифікаторів поділився буковинський політолог Ігор Гаврада:
Досить поширений вид фальсифікації виборів – «Карусель».
Біля виборчої дільниці утворюється штаб фальсифікатора: кафе, автомобіль… Знаходять одного або кількох виборців, яких просять непомітно винести з виборчої дільниці на вулицю чистий бюлетень. На вулиці його заповнюють, і вже наступному виборцю дають його аби проголосував і обіцяють гроші, якщо він також винесе чистий бюлетень. Якщо ця «карусель» налагоджено працює, то за годину можна сфальсифікувати до 50 голосів. Протистояти технології достатньо просто. Це залежить від членів виборчих комісій, спостерігачів, а також від міліціонера, що знаходиться на дільниці. Якщо помічено людину, котра виносить бюлетень, то її треба зупинити, і пояснити, що цього робити не можна. А далі вже діяти залежно від того, як складеться ситуація.
Часто фальсифікатори вимагають у виборців «звітування». Суть полягає в тому, що людині дають мобільний телефон з фотоапаратом, і вона має сфотографувати свою відмітку в бюлетені навпроти того кандидата, за якого заплатять гроші. Протистояти цій технології достатньо просто, але тут все залежить від виборця. Якщо він хитрий, то може використати два способи. Поставити відмітку навпроти того кандидата, за якого платять гроші, сфотографувати, а потім навпроти будь-якого іншого кандидата. Бюлетень буде зіпсований і недійсний. Другий спосіб: людина бере невеличку клейоночку, на ній ставить позначку, прикладає, фотографує, а потім голосує за того, за кого хоче.
Фальсифікувати вибори можуть і члени самих комісій. 35-50% виборців не ходять на вибори. Складають базу даних цих людей і передають підкупленому члену комісії. Той видає кілька бюлетенів у одні руки. В модифікованому вигляді це виглядає так: виборець приходить на дільницю кілька разів, пред’являє членові комісії документ, і той видає бюлетень іншої людини, яка, за їхніми даними, точно не прийде. Протистояти цьому складно, все залежить від спостережливості спостерігачів. Якщо є підозра, що людина отримала не свій бюлетень, спостерігач має право вимагати, щоб вона ще раз пред’явила паспорт.
Також поширений спосіб, коли під час підрахунку голосів певна кількість бюлетенів за одного кандидата «випадково» можуть опинитися на купці іншого. Використовують зміни даних у протоколі: на дільниці складається один документ, який засвідчує реальні результати волевиявлення, але по дорозі до окружної комісії його підмінюють, і вписують потрібні дані. Отож важливо, аби спостерігачі, кандидати від політичних сил мали копії правильного протоколу. 
Останнім часом у області поширенийпрямий підкуп виборців. Людина отримує певну суму грошей або обіцянку про ці гроші, якщо вона проголосує за певного кандидата. Вона робить відмітку в потрібному місці бюлетеня і виходить з ним із кабінки, тримаючи відкритим, аби хтось міг побачити, чи справді проголосувала за кого треба. Тому, оскільки голосування у нас є таємним, потрібно не дозволяти виборцям виходити з відкритими бюлетенями.
Ще один спосіб фальсифікації результатів виборів називають«шпигунським». В кожній кабінці є кулькові ручки. Підкуплений член виборчої комісії підмінює в них пасту. Слід від написання залишається 10-20 хвилин, а потім зникає. Бюлетень стає недійсним. Такий спосіб використовують на тих дільницях, де за прогнозами, більшість проголосує за суперника.
Сумний досвід попередніх виборів підказує: фальсифікаціям треба запобігти, бо навіть якщо вдасться зафіксувати порушення,  довести це після виборів в суді буде складно. На попередніх дострокових виборах до Чернівецької обласної ради по одномандатному мажоритарному округу №26 в Новоселицькому районі на одній з дільниць в селі Бояни масово вкидали бюлетені. Всі намагання опозиції домогтися розслідування цього випадку завершилися нічим. Тож потрібно пильно захищати свої голоси – від результатів виборів залежить наше майбутнє.
 

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте