Невидимі герої

Політична драма під назвою вибори до Верховної Ради доходить до свого фіналу. 12 листопада ЦВК оголосить офіційні результати. Але вже зараз порахували (на деяких округах з великими труднощами, скандалами і навіть бійками) вже майже 100% голосів.

У Чернівецькій області виборчі симпатії розподілилися таким чином:

політична партія Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» – 39.60%, Партія регіонів –20.77%, «УДАР (Український Демократичний Альянс за Реформи) Віталія Кличка» – 19.13%, Всеукраїнське об’єднання «Свобода» – 8,71%, Комуністична партія України – 5.46%. По мажоритарних округах перемогли:

№201 Федорук Микола Трохимович, політична партія Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина»; №202 Фищук Олександр Георгійович, політична партія Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина», №203 Федоряк Геннадій Дмитрович, Партія регіонів;№204 Семенюк Артем Олексійович, Партія регіонів.

Тим часом виборчі пристрасті не вщухають – опозиція говорить про фальсифікації і закликає людей виходити під ЦВК. Влада з усіх сил старається, аби вибори визнала міжнародна спільнота.

Але ці вибори чистими назвати важко. Список фальсифікацій достатньо великий, але цікавий один факт: більшість з них проводилася на етапі підрахунку голосів в ОВК на мажоритарних округах. І їх було порівняно мало в західних областях. Наївно було б думати, що влада чомусь не захотіла фальсифікувати вибори на свою користь під час голосування і підрахунку голосів на одномандатних округах. Їй завадили. І тепер багато хто очікує: будуть акції протесту і навіть революція, чи ні? Насправді революція частково вже відбулася. Українці не дали украсти свої голоси і сфальсифікувати вибори. Принаймні на Західній Україні. І це вже, хоч і маленька, але перемога.

Заважали фальсифікувати вибори регіоналам в Чернівецькій області спостерігачі з ГМ ОПОРА, які по всій Україні вели спостереження та опубліковували помічені порушення. В процесі взяли участь спостерігачі від Об’єднаної опозиції. Зокрема, ВО «Свобода» організувала паралельний підрахунок голосів. Майже на кожній дільниці вона мала свого спостерігача, який приносив для партії протокол з мокрою печаткою.

– Ми покладалися на наших представників у окружних обласних комісіях, – розповів керівник виборчого штабу ВО «Свобода» в Чернівецькій області Олег Дяконюк, – а також на наших членів комісій і спостерігачів. Хоча в нас міг бути лише один представник на дільниці, ми надіялися, що це люди ідейні і не віддадуть жодного голосу. Як показала практика, наші спостерігачі рятували для «Свободи» по 20-30 голосів. Був випадок на одній дільниці, коли член ДВК (думаю, помилково) поклав з купки «Свободи» десь 30 бюлетенів на купку партії «Зелені». Наш спостерігач зробив зауваження, помилку виправили і попросили в нього вибачення. Конкретних фактів грубих порушень ми не спостерігали.

Проте незначні порушення все-таки були: деякі виборці фотографували в кабінках свої бюлетені, а на одній з дільниць голова ДВК хотів взяти печатку з собою, коли відвозив бюлетені до ТВК.

Найпоширенішим видом фальсифікацій у нашій області був підкуп виборців. Купуючи голоси, влада хотіла зробити співучасником своїх злочинів людей. На жаль, багато продавало свою совість за 150 гривень. Цікаво, що спостереження за виборами масштабно не проводив рух «Чесно». Напевно, для них чесні вибори – не перші у списку пріоритетів.

І все-таки, свідомі українці у нинішніх важких умовах зробили багато. Героєм є кожен небайдужий спостерігач, журналіст, звичайний громадянин, які день і ніч виборів провели на дільниці. Це було досить фізично важко, але того вартувало. Тому що, якби не вони, фальсифікацій було би значно більше і результати були би іншими. В центрі, на сході і півдні, на жаль, таких людей було замало. В підсумку Партія регіонів не набрала достатньої кількості голосів, щоб самостійно сформувати більшість. В парламенті буде велика фракція «Батьківщини» і вперше за історію України – фракція націоналістів. Яскравим прикладом народного відстоювання свого вибору стало протистояння Андрія Іллєнка і Галини Гереги на одному з мажоритарних округів Києва. Хоча Герега була представником владної партії і має мільйони, люди добилися того, щоб депутат став той, за кого проголосувала більшість — Іллєнко. Ці вибори показали – не нагинають того, хто не гнеться. А їхня сила – це наші страх і слабкість. Переставаймо боятися і починаймо боротися за свої права!

11 коментарів

Михайло Шморгун
Ярослава э одне уточнення… От Ви пишете, що: «спостереження за виборами масштабно не проводив рух «Чесно». Напевно, для них чесні вибори – не перші у списку пріоритетів.»
Так ето такі нє совсєм вєрно. 1 — Рух Чесно — не може мати своїх спостерігачів апріорі, бо не є громадською організацією, а обєднанням громадських організацій. 2 В Чернівецькій області Чесно такі проводило спостереження за виборами, це відбулося спільно з громадською організацією Захист, яка отримала в ЦВК дозвіл на проведення спостереження, тому Ваша теза «про пріорітети» некоректна по відношенню до 54 людей, які згодилися бути спостерігачами без особливих фінансових заоохочень (якщо не рахувати 50 гривень «типу на харчування») 3. Для мене це юбілейна десята кампанія і вперше мав нагоду спостерігати ситуацію, коли люди почувши що за спостереження не будуть давати гроші із «бойових демократів», «бравих революціонерів» перетворювались на елємєнтарних «совків». Так шо воно того вартувало…
Михайло Шморгун
… Загалом погоджуючись з тим що Ви написали Ярослава, всеж важаю за потрібне додати ті свої пару копійок…
Сергій Янушевський
так заділо трішки… до речі, в Чернівцях, спостерігачі від «Чесно»(«Захисту») спіпрацювали із спостерігачами від ОПОРИ…
Вікторія Яшан
просто багато людей знають, як це важко, а ти тут так взяла і нагнала на Чесно. треба було запитати в когось, чи дійсно вони нічого не робили.
Ярослава Максимюк
спостереження за виборами МАСШТАБНО не проводив рух «Чесно». А трохи може щось і робили. Хто має бажання, той знайде можливість. Мені так здається.
Михайло Шморгун
Зря Вм так Ярославо… Ви случайно не в Часі працюєте?
Сергій Янушевський
Ярослава, що ти розумієш під словом МАСШТАБНО?, просто цікаво, так головне це бажання…
Вікторія Яшан
Ярослава, не кажи, як не знаєш. Я перебувала в День виборів у них в прес-центрі. Порушень, як і роботи, було хоч відбавляй.
Ярослава Максимюк
А конкретні факти?
Вадим Міський
Конкретні факти називались на двох прес-конференціях спільно із КВУ, БЦВТ та ОПОРОЮ, о 14:00 та о 18:00, 28 жовтня мною особисто. Є публікації в інтернеті, навіть відео на ютуб-каналах кількох видань :)
Слід зазначити, що в завдання руху ЧЕСНО не входить спостереження за виборами в день голосування. Основна задача — це шукати факти порушень шести критеріїв доброчесності, з якими погодилися більше 200 організацій-членів Руху. І це є правильно, тому що кожна організація повинна мати свій визначений пласт роботи, а не бути всеохопною.
Проте, Чернівецька коордрада руху зробила локальну кампанію по спостереженню в області, координуючи дії з іншими громадськими організаціями.
Звісно, 54 спостерігачі — не надто й багато. Проте, форма і методи цього спостереження (добровільне волонтерство і власне бажання зробити вибори на своїй дільниці чесними) — я впевнений — поклали початок зовсім новому розумінню електоральної та громадянської участі. А це набагато важливіше, ніж може здатися на перший погляд.

Успіхів Вам в забезпеченні чесності!)
Сергій Янушевський
ну "… поклали початок зовсім новому розумінню електоральної та громадянської участі." це сильно сказано! Але мені подобається!)
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте