Кому вигідно вчити нас толерантності?

15 листопада в нашому місті стартував ще один новий проект. «Багатонаціональна Буковина: дружба і толерантність» – це антидискримінаційний проект, який проводить Чернівецька обласна громадська організація «Захист» спільно з профкомом студентів Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича. Першим заходом став показ фільму «Зіткнення», в якому піднімається проблема дискримінації за ознакою кольору шкіри.
Захід цілком правильний з погляду суспільної моралі. Але, тим часом, як в Чернівцях молодь навчають толерантності, в Україні кожного дня мігрантів з Азії та Африки стає більше.
Сьогодні в міських школах мало не в кожному класі є дитина (часом і не одна) з екзотичним неукраїнським прізвищем, а на вулиці частенько можна здибати негра та індуса. Проте останнім часом в Чернівцях скандалів за участі темношкірих не було. Важча ситуація в інших українських містах, де сварки між українцями і темношкірими чужинцями іноді закінчуються жорстокими бійками. Цілком реальна розмова в одній груп соціальної мережі Вконтакті:

Тарас Хащівський

Але ніхто по темі нічо не пише… Чи варто українцям пов’язувати своє життя з представниками інших національностей.
Мені подобається
8 жов о 14:29 Богдановi
Богдан Петлюра
Тарас, звичайно ні, треба зберігати свою національну ідентичність це я, як націоналіст кажу
Мені подобається
8 жов о 14:31 Тарасовi
Тарас Хащівський
Богдан, я тоже дотримуюсь цеї думки. Я у Франківську часто бачу дівчат з арабами, аж погано мені стає. Вони не знають, шо таке іслам і хто такі араби. Їх взагалі в шию треба гнати...
Мені подобається1
8 жов о 14:35 Богдановi
Богдан Петлюра
Тарас, я може розповісти шо ті мавпи в Сумах робили
Мені подобається
8 жов о 15:06 Тарасовi
Тарас Хащівський
Богдан, шо вони робили?
Мені подобається
8 жов о 15:06 Богдановi
Богдан Петлюра
Тарас, одному нашому погрожували фізичною розправою, і навіть били, але після візиту УНСО ті мавпи заспокоїлися. Тепер коли на наших дівчат нападе таке стадо, то ми з Приходьком вже знатимемо кого бити треба буде
Мені подобається
8 жов о 15:10 Тарасовi
Тарас Хащівський
Богдан, вони в Україні скоро себе будуть господарями почувати! Чурки погані...
Мені подобається
8 жов о 15:13 Богдановi
Тарас Хащівський
Я ненавиджу їх!
Мені подобається
8 жов о 15:18

Звичайно, я проти фізичного насильства проти представника іншої раси в Україні, тому що часто жертвою стає невинна людина. Проте чисельна «кольорова» міграція в Україні несе в собі загрози. І це навіть не упередження про хвороби і збільшення злочинності, хоча іноді чужинці «приносять» з собою і такі проблеми.

Думаю, реально вони займають наш життєвий простір, займають робочі місця українців і є загрозою збереження національної ідентичності. Адже змішані шлюби досить поширені. Мільйони українців, які не можуть знайти роботу, виїжджають на чужину. Тим часом для темношкірих чужинців безробіття в Україні чомусь не є проблемою! Краса – в різноманітності, і дуже хотілося би, щоб українці збереглися як нація, а не розчинилися в майбутньому в масі представників іншої раси. Українці мають жити на своїй землі, і саме вони повинні бути на ній господарями. 
Європейці вже пожинають плоди своєї «толерантності». 
За статистикою останніх 10 років (за інформацією Інтернет-видання «Новий регіон»), більше 70% засуджених за згвалтування в Норвегії – мусульманські мігранти. На другому місці – туристи зі всього світу і мігранти з колишнього СРСР. Місцеві жителі «отримали» в статистиці сексуальних злочинів менше 10%. 80% зґвалтованих – корінні норвежки.
Міграція з Азії, Африки, Близького Сходу стає серйозною проблемою України. Толерантність в такій ситуації дорівнює безхребетності.
Навіщо вчити толерантності чернівчан, які ніколи расизмом не відзначалися? Можливо, хтось хоче перетворити нашу державу у «відстійник» для темношкірих мігрантів? Думаю, краще ті гроші, які витрачаються на боротьбу з расизмом, спрямувати на боротьбу з нелегальної міграцією.

86 коментарів

Михайло Шморгун
Ярослава Ви маладєц… Зараз налетять на вас толєрантні колєги і почнуть вас тролити…
Михайло Шморгун
До речі — браво… магія кіно, актуалізувала тему… Бойко свого добився)))))
Олег Тудан
Я много общаюсь с приезжими студентами, у которых несколько иной, отличный от нас, цвет кожи, и могу сказать, что практически все они достаточно вежливы и спокойны.

Тем не менее один мой друг, работавший в медакадемии преподавателем для иностранных студентов, сделал одно наблюдение — приезжие их более богатых стран ведут себя более нагло и вызывающе, чем те, кто приехал из стран более бедных.

Кроме того, не стоит драматизировать — проблемы начинаются тогда, когда в определенный город/страну приезжают не просто люди с другим цветом кожи, а дельцы — они же барыги и бизнесмены. Это априори означает, что вслед за ними подъедут представители криминальных структур — а вот уже тогда приезжие начнут себя вести нагло и аггресивно.
Олег Тудан
*агрессивно, то бишь
Святослав Вишинський
«Толерантність» — політичний інструмент у руках транснаціонального капіталу. Усереднення і змішування — засіб довгострокової селекції нового, більш покірного людського типу. З тими чи іншими зауваженнями це визнають навіть такі ліві мислителі, як Ноам Хомський. Статистика цілком прогнозована: до сер. XXI ст. частина европейських народів стане меншістю у власних країнах.
коментар було видалено
Святослав Вишинський
Змушений процензурувати Ваш коментар через порушення Правил «ВКурсі» — вжиток нецензурної лексики. Пізніше плануємо введення редагування коментарів, щоби таких незручностей не було.

«Скорее, толерантность это способ селекции не более покорного, а более адекватного населения. Очевидно, что население стало несравнимо активнее в последнее время, и о никакой покорности речи нет. Скорее, о неадекватных требованиях. Конец девятнадцатого века не отмеченного еще особым либерализмом, это рабство стереотипов, Святослав сходите на старое кладбище и увидите, что люди писали на могилах должности и ранги, так они цеплялись за идентичности. Перечитайте романы про сословные условности, про семейную жизнь похожую на бред в клетке, про какие-то душещипательные истории детей, чей папа-аристократ, а мать из простого сословия, то что сейчас кажется диким, скучным. Поймите, что большая часть из этих людей, которые так цепляилсь за веру, царя и отчество (варианты) были психологическими уродами, для которых мир был поделен: свои — чужие. За флажками и перед ними. Вот где покорность, рабство и т.д. Люди безропотно шли сдыхать за государя и никакого пацифистского движения не было в помине. ГуманистЮрий Федькович писал такие панегирики цисарю, которые теперь стыдно читать. Сводки прес-службы ОДА выглядят вольнодумством, по сравнению. Что говрить о прошлом, где могилы, как кабинеты. Тела нет, а должности остались. Что может быть смешней, нелепей? И даже оставшись без царей, императоров, они были настолько уродливы, что сразу выбрали тиранов. И только, когда тираны по-настоящему их трахнули во все места, чо то начало светлеть… Хотя, замечу, тираны обещали трахнуть не их, а неких виртуальных врагов, чужих, за флажками.

Ребята, жить стало легче, жить стало веселее. Вы советскую власть не помните, и что такое ответственные идейные <...>. Не надо выдумывать приключения, играя идеями. Красивая марксо-энгельсовская идея превратилась в дикий погром всего мало-мальски буржуазного — идея овладела массами. Христианство кончилось инквизицией. Тоже массы «вникли». А уж тем более разговоры об идентичности закончатся простым избиением студентов.Тупо? Но именно так и происходит. И потом, вы в Африку не хотите съездить, или Азию? Или есть желание жить на островке, хуторке? Может, кто-то хочет, чтоб украинцы огребали в Португалии или Италии, где они не самые дисциплинированные, и не самые легальные субъекты. А уж о культурном взносе особо распространяться не будем.
Сергій Воронцов
25 листопад 2012, 00:04»
Святослав Вишинський
Відповідь на коментар: еліти — не клуби філантропів і «адекватності» підлеглих просто так не потребують. На Заході толерантність як міф — інструмент придушення національних ідентичностей перед лицем міграції іншокультурних трудових ресурсів з Азії та Африки. Інакше визиск був би поставлений під загрозу. У пост-індустріальній економіці інша система відносин і ті механізми, які рухали капіталізмом раніше, тепер виявились шкідливими, тому національні суверенітети «зливають» як відпрацьований матеріал. Толерантність — засіб руйнації не лише суспільних верств минулого, але й de facto будь-яких розрізнень при прямо протилежній риториці. Поділ «свій» — «чужий» узагалі наріжний для будь-якої спільноти, невизнання цього елементарного закону політичного мислення веде лишень до самоусунення як суб'єкта діяльності. Апологети толерантності так само не уникають його, коли оголошують війну всім «нетолерантним» аж до військових інтервенцій у будь-якій точці світу чи посадки до в'язниць чи звільнень з роботи за будь-якого приводу в Европі. Це і є тоталітаризм у дії, але не всі ще поки що його розпізнають — чи, швидше, воліють не бачити те, що вже очевидно.

P.S. Українці в цілому неконфліктні як нація, і випадки насильства між українськими і неукраїнськими студентами тут найчастіше мають імпульс з протилежного боку. Я не буду Вам розповідати, як студенти-індуси влаштовували напади на українців у чернівецькому клубу, або як студенти-араби різали таксистів в Івано-Франківську, або як навіть мої знайомі мало не стали жертвою темношкірого «гоп-стоп» на вул. Федьковича. Тільки чомусь про ці випадки — газети воліють _не_ писати, немовби фактів не існує.
Святослав Вишинський
P.S. Мені прийшло на думку: за Вашою логікою будь-яка дитина, розрізняючи «своїх» і «чужих» батьків — «моральний урод» і не менше. Особливо в перші роки життя, коли це фундаментальне розрізнення закладає основи ідентичності. Зверніть увагу: у ряді західних країн боротьба за толерантність дійшла самих цих основ — у дитячих садках дітям прививають не лишень ідею «умовності» власної статі і походження, але й самого батьківства («parent 1», «parent 2», а там і недалеко до «parent 3» і визнання «тоталітарним» і «сегрегаційним» й інституту сім'ї). Парадокс у тому, що описані речі — не плід фантазії, а реалії конкретних «розвинених» країн.
Михайло Шморгун
Попомніть моє слово… ми випускаємо на волю дискурс демона, якого ще ніхто не зміг втихомирити… Це добром не скінчиться…
Святослав Вишинський
"Речь Ингрид Карлквист 9 июля 2012 года в Европейском парламенте

Уважаемые дамы и господа. Меня зовут Ингрид Карлквист и я родилась в Швеции в 1960 году, когда социал-демократы собирались править вечно и присно, и наша страна была самым хорошим и самым безопасным местом и символом прогресса в мире. Сейчас я живу в Абсурдистане — стране, которая имеет самый высокий показатель зарегистрированных изнасилований в мире, сотни так называемых «зон отторжения», где люди живут за пределами шведского общества, и с газетами, которые скрывают все эти ужасные факты от людей. Я чувствую себя так же, как Дороти Гейл в Волшебнике из страны Оз — торнадо пришел и унёс меня за тридевять земель от дома и бросил меня в стране, которую я не знаю. «Тото, у меня есть ощущение, что мы не в Швеции больше». Как Дороти я ищу способ, чтобы найти мой дом, но на пути я встречаю только львов без мужества, чучел без мозгов и оловянных человечков без сердца.

Когда я росла нашим премьер-министром был Таг Эрландер, социал-демократ. В 1965 году он сказал в парламенте, после ожесточенных беспорядков в Америке: «Мы шведы живем в такой счастливой стране. Население в нашей стране является однородным, и я имею ввиду не только расовые различия: многие другие аспекты тоже».

Сейчас я живу в стране, которая не является однородной в любом смысле. Улоф Пальме, который пришел после него, решил, что однородность — это плохо, и открыл наши границы для людей со всего мира. И политики со всех сторон, и правые и левые, стали рассказывать нам, что нет такого понятия, как шведская культура, шведские традиции стоит отменить, и что мы, шведы, должны быть благодарны, что так много людей с реальными культурой и традициями приехали к нам. Мона Салин, позже лидер социал-демократов, сказала в интервью 2002 года журналу Euroturk, когда её спросили, что такое шведская культура: «Шведы должны интегрироваться в новую Швецию. Старая Швеция не вернется».

В этой Новой Швеции мы имеем больше изнасилований, чем в любой другой стране Европейского Союза, по данным исследования, проведённого профессором Лиз Келли из Англии. Более 5000 изнасилований или покушений на изнасилование было зарегистрировано в 2008 году (в прошлом году более чем 6000). В 2010 году другое исследование сообщает, что только одна страна в мире имеет больше изнасилований, чем в Швеции, и это Лесото в Южной Африке. На каждых 100 000 жителей Лесото имеет 92 зарегистрированных изнасилования, Швеция — 53, США — 29, Норвегия — 20 и Дания — 7.

В 1990 году власти отметили 3 района Швеции, пригороды, где живут в основном иммигранты, где высокая безработица, почти все живут на пособие и дети не могут сдать экзамены. В 2002 году они назвали 128 таких областей. В 2006 году у нас их было 156 и потом их перестали считать. В некоторых городах, как в Мальме, где я живу, треть всех жителей живут в подобных зонах отторжения.

Что Таг Эрландер имел в виду, когда он сказал, что шведское население было однородным, расово, но и во многих других аспектах? Я думаю, он имел в виду такие вещи, как норму, ценности, культуру и традиции. Чувство локтя. Он знал, что в шведской культуре было все это, в отличие от Моны Салин.

В Новой Швеции мы должны держать вооруженных полицейских в наших больницах, потому что соперничающие семьи воюют друг с другом в больничных палатах. Они палят друг в друга на улицах и они грабят и бьют стариков. Уровень преступности растет с каждой минутой, но шведские политики и журналисты говорят нам, что это не имеет абсолютно ничего общего с иммиграцией. Тот факт, что наши тюрьмы полны иностранных граждан это просто совпадение или объясняется социально-экономическими факторами.

На протяжении многих лет я была журналистом в средствах массовой информации. Но я всегда была недоверчива, подозрительно относилась к тому, что, как говорили, было правдой. Когда все побежали в одном направлении, я повернулась в другую сторону, чтобы посмотреть, что там. В январе 2011 года произошло то, что заставило меня потерять последнюю веру в шведских журналистов. Я пригласила датского журналиста Микаэля Ялвинга говорить о своей выходящей книге «Абсолютная Швеция — Путешествие в Страну Молчания". Председатель позвонил мне и сказал: Мы должны отменить Ялвинга. Он подразумевал, что тот, кто придет на эту встречу, может поддаться его националистическим идеям и, вероятно, может стать нацистом. Видите ли, каждый с иным мнением в Швеции — это нацист! Вот как это работает в Новой Швеции, стране, которую я называю Абсурдистан. Стране молчания.

Ситуация в Швеции гораздо хуже, чем в Дании. В Швеции никто не говорит о проблемах иммиграции, о смерти проекта «Мультикультурность» или исламизации/арабизации Европы. Если вы это сделаете, вы будете расистом, исламофобом или нацистом. Это то, что произошло со мной, когда я основала свободное общество прессы в Швеции. Мое имя волокли в грязи в больших газетах, таких, как Sydsvenskan, Svenska Dagbladet, и даже мои собственные коллеги журналисты.

Так что теперь мне нужна Глинда, Добрая Волшебница Севера, чтобы помочь мне найти мой дом! Я не думаю, что это сработает, если я просто щёлкну пятками, как сделала Дороти, чтобы проснуться в своей спальне в Канзасе. Но если вы нас поддержите, вы поможете мне стать на один шаг ближе к дому. К Швеции, которая когда-то была, к Швеции, в которую я хочу обратно.

Ингрид Карлквист, речь в Международном союзе гражданских свобод, 9 июля 2012 года в Европейском парламенте в Брюсселе."

(Речь Ингрид Карлквист 9 июля 2012 года в Европейском парламенте)
Сергій Воронцов
Так, Святослав, адекватная миграционная политика не противоречит ни мультикультурализму, ни толерантности. Я толерантен и мультикультурен, и гостеприимен, но видеть гостей чаще, чем раз в неделю мне неприятно. На мой взгляд, самое толерантное государство обязано принимать решение по высылке и репатриации нежелательных гостей. Но не из соображений монокультурности, а соображений безопасности граждан и поддержания общественного порядка. Речь ведь идет о мультикультурности, а не мультибескультурности.
Богдан Бойко
Шановна Ярослава!
1. Ніхто нікого нічому не вчив. Переглядали фільм, обговорювали проблему.
2. Реалізація проекту здійснюється виключно ресурсами організаторів проекту.
3. Позитивно сприймаю Вашу пропозицію працювати у напрямку боротьби із нелегальною міграцією. Можемо обговорити, що Ви та наша організація можемо зробити у цьому напрямку…
4. Тему толерантності присутні обговорювали виключно у ракурсі насилля над людьми іншої раси. На заході кожен, навіть Ви, міг вільно висловлювати свою точку зору.
5. Запрошую Вас на Захід 2, присвячений дискримінації за ознакою інвалідності. Впевнений, Ваша присутність, висловлена позиція відностно проблеми допоможе присутнім краще розібратися в проблемі.
Ярослава Максимюк
Люблю, коли мої статті обговорюють) Дякую, постараюся прийти.
Олег Герман
Мені ніколи не подобався термін «чорношкірий»… Чому в такому разі вже не замінити його на «альтернативно пігментований»?..
Дискримінація осіб іншої раси починається саме з таких слів. В Америці ж взагалі прийняли назву «афроамериканці» і ні в кого немає жодних запитань…
Святослав Вишинський
Вам не здається, що «альтернативно пігментований» звучить куди більш дискримінаційно? Дозвольте поцікавитись, що образливого в чорному кольорі? І якщо для чорношкірих образливим є сам колір їхньої шкіри, то до чого тут усі інші, і чи не є це просто комплекс чиєїсь неповноцінності? За такою логікою образливим може бути і означення «білий».
Олег Герман
Вів же я до того, Святославе, що «чорношкірий» і «альтернативно пігментований» — однаково дискримінаційні. Чому для Вас настільки принциповим є поділ людей за кольором шкіри?..
Максим Козменко
Бо люди поділяються за кольором шкіри :)) Це один з методів поділу.
Олег Герман
Це згідно якої класифікації вони так поділяються?..
Святослав Вишинський
Згідно антропологічних класифікацій. Таке враження, що Вам не знайомі «ази» біології, або що Ви волієте не визнавати очевидних речей. Проте дивно тоді, що навіть жертви білого расизму — американські індіанці — називали білих «білими» і цим вирізняли їх з-поміж себе, виокремлюючи їх як "інших". Ви парадоксальним чином волієте не визнавати іншого "іншим" і прирівнюєте його до якогось абстрактного поняття «людини», вигаданого західноевропейськими ліберальними мислителями протягом не далі як двох останніх століть, і тим самим позбавляєте його рис його унікальної "інакшості", в яких він постає тим, ким він є і, очевидно, воліє бути.
Максим Козменко
Згідно з природною. Є люди високі, є люди низькі. Є люди кароокі, блакитноокі, сіроокі, зеленоокі, червоноокі. Є люди косоокі, є різноокі. Є люди чорні, є білі, є червоні, є жовті. Є люди чоловіки, є люди жінки… Проблема є лише в тих людей, які цю проблему створюють. Якщо для Вас немає проблеми в розрізненні за природними якостями й характеристиками людей, тоді у Вас немає проблеми! Якщо комусь це болить, у нього проблема є… Дискримінація? Толерантність? Етика? Ненависть? Природа такого не знає, знає лише це людина.
Олег Герман
Знайте, я один з тих диваків, кого не зачіпають ні громадянство, ні віросповідання, ні політичні уподобання, ні навіть колір шкіри. Для мене людина завжди залишається людиною з точки зору її особистісних якостей.
А для Вас? Ви пропонуєте повернутися до дикої природи? Відкинути всі надбання цивілізіції, бо, бачте, «це знає лише людина»? ЩО ВИ ПРОПОНУЄТЕ?
Святослав Вишинський
Повертаюсь до вищесказаного: Ви вважаєте чорний колір гіршим за інші? Або вважаєте визначення «білий» так само дискримінаційним? Можливо, дискримінаційним є взагалі будь-яке визначення? Однак будь-яке визначення — це окреслення базової особливості, отже, виокремлення на її основі (поділ на «це» та "інше"), тому коли ми маємо на увазі «білий» — ми маємо на увазі людей із білим кольором шкіри. Адже чомусь ділити на чорних і білих не забувають, коли говорять про расову дискримінацію — білих колонізаторів не називають просто «людьми», але виокремлюють їх як представників конкретної раси. За Вашою логікою я повинен це сприймати як дискримінацію за кольором шкіри, так як на мою расу поширюється стереотип колонізатора. Чи не це говорять захисники мігрантів, стверджуючи, що злочинці не мають кольору шкіри, тому злочинні діяння мігрантів не слід виділяти за расовою ознакою? Чому пропонована Вами логіка працює лишень в одному напрямі? І, зрештою, що негативного в поділі будь-яких феноменів за ознаками? Чи не є саме це запорукою плюралізму? Адже плюралізм вимагає розрізнення, множинності і підкреслення та збереження відмінностей. Натомість Ви прагнете всіх уніфікувати, примовляючи, що розрізнення неправильне? Перепрошую, але про це до Вас подбала природа, наділивши різні раси різними якостями, здібностями та зовнішніми ознаками.
Олег Герман
Для мене, пане Вишинський, люди не поділяються на «чорних» і «білих». В кругу моїх знайомих є багато представників негроїдної раси і нашим «білим» братам, повірте, є чого в них повчитися. Якщо траплялися якісь випадки міжрасового конфлікту, то це траплялося як з провини «білих», так і «чорних». Не слід тут мені закидати, начебто я погано знаю біологію. Готовий посперечатись, що знаю її краще від Вас, от саме тому давно відкинув цей примітивний поділ людей за зовнішніми ознаками. Вибачте, ми ж не в дитячому садочку!!!
Святослав Вишинський
Ваше суб'єктивне небажання брати до уваги об'єктивні відмінності — це Ваша особиста справа, однак яке це має відношення до соціально-історичного процесу? Якщо для Вас людство не поділяється на статі — то це не означає, що статей не існує і що статі не відрізняються між собою. Не плутайте ставлення до людини та визнання її відмінності — у Вас цей показник чомусь цілковито перевернутий, наче визнання відмінності іншого якимось чином його або Вас принижує. Отже, навіть констатація того, що «я» — білий або чорний, виглядає чи принизливо для «мене», чи образливо для когось іншого — а чи не криється тому у Вашій гіпертолерантності корінь гіперНЕтолерантності, коли Ви не бажаєте визнавати особливостей інших та їхнього права на публічне ствердження цих особливостей? Чому фрази «Я — білий, він — чорний» і «Я — чорний, він — білий» звучать для толерантних громадян по-різному? Адже цілком зрозуміло, що, ведучи мову про раси, ми маємо на увазі і культуру, релігію, ментальність, історичний спадок та ін. Втім, Ви так і не відповіли на поставлені запитання.
Олег Герман
І не збираюсь відповідати на ці безглузді запитання!
Називайте себе хоч білим, хоч двоногим або й безкрилим (це теж анатомічні особливості), та я це вважаю неправильним. Це примітивно!!!
Олег Герман
P.S. Звідки Ви взяли, що я не визнаю статей?.. Зрівняли праведне з синім))
Святослав Вишинський
Я сформулював абсолютно логічні запитання, котрі стосуються вжитих Вами понять — якщо Ви вживаєте їх, то спершу спробуйте дійти їхнього визначення. В ряді випадків це дозволить виявити логічні суперечності Ваших висловлювань.

P.S. Погодьтесь, дивно і непослідовно не розрізняти людські раси, але при тому розрізняти статі. Консервативний релікт. У Західній Европі толерантність пішла далі і статі там de facto вже не визнають. Вам є куди рухатись далі.
Олег Герман
Я визнаю тільки те, що раси — не більше, ніж анатомічні особливості і, якщо Вам досі незрозуміло, не мають для мене значення в оцінці ОСОБИСТОСТЕЙ. Саме тих особистостей, існування яких я обстоюю, відкидаючи всякі там кольори, символіку і тому подібне… Ваші судження дуже поверхневі у даному випадку. Терміни, якими я користуюся, мені відомі, а от те, як Ви їх сприймаєте (враховуючи ще й Вашу любов до виривання їх із контексту і формування такого собі контраргументу, що зводить усе до суперечливості слів співрозмовника) — Ваша справа. Не треба мене так сильно переконувати в тому, що земля кругла, це й так ясно. Тільки треба всім розуміти, що користуватися у 21 столітті термінами «білий», «чорний» — якось негарно. Однак, я розумію, Вам байдуже до цього. Це лише привід для дискусії, своєрідна розвага і спосіб «вбити час».
Якщо Ви звернули увагу, то я лише висловив свою думку, при чому, далеко не безглузду…
Ігор Гамаль
Олег, але ж ви говорили не про особистості, а про раси і слово «чорношкірий» і саме зцього пішла дискусія…
Олег Герман
Подивіться, куди вона попрямувала далі))
«Мені ніколи не подобався термін «чорношкірий»… Чому в такому разі вже не замінити його на «альтернативно пігментований»?..
Дискримінація осіб іншої раси починається саме з таких слів. В Америці ж взагалі прийняли назву «афроамериканці» і ні в кого немає жодних запитань…» — Оце був мій перший коментар.
Як бачите, тільки висловлення мого суб"єктивного ставлення до даного явища (нічого спільного з «явищем природи»)…
Людям же захотілося полеміки)) Беріть — мені не жаль))
От тільки проблема в тому, що наше суспільство не вірить у толерантність і вважає, що за нею обов«язково щось має критися. А жаль((
Святослав Вишинський
А Ви не збагнули, що фраза «альтернативно пігментований» логічно вказує, що точкою відліку та мірою такої «альтернативності» є саме білий колір, відносно якого всі інші є «альтернативами» — саме це криється у Ваших словах, хоча й неусвідомлено (релікт европоцентричного мислення). Якби я був послідовним лівим мислителем і борцем за толерантність, то одразу «деконструював» би Ваше висловлювання і звинуватив у прихованому расизмі.

P.S. У XXI ст. практично вся офіційна статистика мультикультурних США ведеться за расовими групами — це база для розуміння соціальних процесів і суспільної ситуації в цілому. Якось «негарно», чи не так? Мабуть, так само «негарно» послуговуватись етнонімами, як то: «українець». Адже за власну ідентичність та ідентичність інших комусь і чомусь буває незручно.
Олег Герман
А Ви не зрозуміли, що в цьому реченні був сарказм? Чи, на Вашу думку, я й справді такий расист?))
Олег Герман
Я у всіх дискусіях веду лінію особистості, як визначальну…
Святослав Вишинський
Спершу мені здалось, що сарказм, але подальша дискусія показала, що це щось більше — а саме фобія розрізнення, попри те, що толерантність не мала би цьому сприяти. Це, однак, показовий приклад, який характерний для цього дискурсу: бесіди про плюралізм завершуються декларуванням уніфікації. Філософи, культурологи і соціальні мислителі помічали це неодноразово, тож повертатись не будемо. Лишень констатуємо, що тенденція має місце.
Олег Герман
Ну що ж Ви так, Святославе? Мова йде не про «фобію розрізнення», а про звичайнісіньку неполіткоректність.
Олег Герман
Де ж логіка — говорити про особистість, в той же час заперечувати існування її, як такої?..
Мені здається, Ви просто неправильно зрозуміли мене, в чому й полягає недолік дискусій у блогах.
Святослав Вишинський
P.P.S. І ще Ви досі не збагнули, що деконструкція суспільних міфів завжди явно або приховано формулює нові. «Толерантність» — це не данність, а ідеологія (міфологія), при чому зовсім недавня і привнесене в суспільний дискурс через конкретні механізми. За всілякою ж ідеологією — особливо тією, яка прописується в міжнародному законодавсті чи фінансується (навколо)політичними структурами, криється її мета. В політиці немає випадковостей — а будь-яка ідея — це завжди політика.
Олег Герман
У нас з Вами різне розуміння «толерантності». У Вас — філософське, у мене — об"єктивне…
Святослав Вишинський
Соціальні процеси — це не філософія, а об'єктивна дійсність. Невже Ви гадаєте, що будь-яка модель поведінки не формується ідеологічно — через суспільні міфи, культуру, релігію чи світські ідеї a la «толерантність» у практичних комбінаціях? Певно, мільярди доларів тільки в ЕС на подібні програми, пропагандистські акції та ін. виливаються випадково? Жодного ідеалізму — чистої води політична прагматика в довгостроковій перспективі.
Ігор Гамаль
Уявіть собі, що Ви звернулись у міліцію. Вас просять описати злочинця. Невже Ви скажете «альтернативно пігментований»? І на що саме вкаже такий опис злочинця?
Олег Герман
Ау, читайте коментарі!))
Ігор Гамаль
Якщо Вам не складно, дайте відповідь на моє запитання. Дякую.
Олег Герман
На провокаційні запитання не відповідаю!
Святослав Вишинський
Ви вдруге уникаєте відповіді на запитання, коли вони для Вас незручні, тому продовжувати з Вами розмову беззмістовно. На цьому наочному і вкрай буденному прикладі Ви демонструєте, що саме Ваше розуміння «толерантності» — відсторонено-«філософське», а не об'єктивне.
Олег Герман
Питання по своїй суті є провокаційним, пане Вишинський… Просто мені дивно, чому це когось так сильно цікавить…
Ігор Гамаль
Ок, злив зараховано.
Олег Герман
«Чоловік, центральноафриканського походження, середнього зросту з залисиною, кульгає на праву ногу» — як приклад…
Ігор Гамаль
А якщо він чорношкірий, але не «центральноафриканського походження»? Виходить якась дезінформація… А ще, Ви впевнені, що всі люди «центральноафриканського походження» — чорношкірі?
Ну і як Ви опишете білу людину?
Олег Герман
Жителі Центральної Африки відрізняються від жителів Північної і Південної Африки за відомими мені ознаками… Розумієте, мені ще не доводилось описувати людину в міліції. В бюро судово-медичної експертизи доводилось, але раса там не зазначалась…
Ще раз повторюю: Я проти того, щоб вживалося слово «чорношкірий». Це те саме, що «двоногий». Можна за американською аналогією поширити термін «афроукраїнці».
Ігор Гамаль
Так, але ця людина народилась в Україні, а не в Центральній Африці, і батьки цієї людини — українці. Причому тут Африка? Як ви взагалі можете оцінити походження людини по її вигляду? Це якийсь нонсенс, або у Вас надприродні здібності…
Олег Герман
Ми знову ж говоримо про різні речі. Якщо навіть так, то ми не у кожного злочинця питаємо паспорт, правда? Я констатую тільки те, що побачу…
Ігор Гамаль
Особисто я, наприклад, зможу визначити расу людини, як мене навчили в школі. А от походження у більшості випадків не зможу визначити, бо просто не відрізню, до прикладу, китайця від корейця чи японця.
Олег Герман
Що, на Вашу думку, визначає расу людини?
Ігор Гамаль
Раса — сукупність певних генетичних рис, які притаманні тій чи іншій популяції.
Олег Герман
Неповне визначення. Мене цікавить первинний фактор.
Олег Герман
Відповім замість Вас: кліматичні умови
Олег Герман
Тепер дайте відповідь на моє запитання: Чи доцільно людей, як особистостей, класифікувати за здатністю до прямоходіння і кліматичними умовами, де вони проживають. Це має значення суто для біологічної класифікації, для іншого — привід подискутувати. Враховуючи, що дискусія затягнулась і зайшла в тупик, не бачу сенсу її продовжувати. За моєю толерантністю нічого не ховається, а от що ховається за Вашим прагненням політизувати усе, що тільки можна, я поки не знаю.
Ігор Гамаль
Наука класифікує все. Не тільки людей на раси, а все що відомо людям має свою класифікацію. Як на мене, Ви просто піддалися пропаганді, яка безглуздо заперечує очевидні речі.

Уявіть собі, що завтра в якомусь з штатів америки заборонять вживати слова «блондинка» і «брюнетка», оскільки це не політкоректно… А в іншому, заборонять вказувати колір собак (чорний, білий і плямистий...). Що тоді?

Уявляю собі: «В мене дівчина з альтернативно пігментованим волосся, і собака теж...». Так? Чи з «афроамериканським» волоссям? Хіба не безглуздо?

Я не говорю, що блондинка краща за брюнетку, вони абсолютно рівні. І класифікують їх не для того, щоб принизити, а для того щоб відрізнити. Хоча класифікація є в тій чи іншій мірі умовною і суб'єктивною відповідно до суб'єкта, який її здійснює і його здатністю розрізняти ознаки об'єктів класифікації, все ж вона допомагає спростити спілкування людей, дозволяючи оперувати більш вузькими і конкретними поняттями.

І не треба приплітати сюди черговий раз особистості. Розмова почалась про терміни і давайте говорити про терміни.
Святослав Вишинський
«Раса» — букв. «порода». Теорія кліматичного впливу на формування рас не доведена і спростовується багатьма історичними фактами. Див. дискусію в іншій темі. Нарешті, класифікація ведеться не за кліматичними умовами, а за складеною сукупністю ознак — і ці ознаки не формуються лишень кліматом. Йдеться про відмінності між людьми і культурами, котрі об'єктивно існують. За Вашою логікою, говорячи про відмінності між українською та китайською ментальністю — йдеться всього лиш про наявність чи відсутність мусонних вітрів, рівень вологи і температурні перепади.
Олег Герман
Дискусія — повне безглуздя)) Подивіться тільки, на який термін вона розтягнулася… Я ознайомлений з іншими теоріями походження рас і також вважаю їх безглуздими. Посудіть логічно, що може так впливати на фенотип людини. Тільки середовище, оскільки, якщо Вам відомо, є основним фактором природнього відбору. Все інше — домисли!
Святослав Вишинський
Якими би не були теорії походження рас, раси є данністю — безглуздо її ігнорувати, вдаючись до культурологічної «акробатики». Не кажучи про те, що раса — це і сукупність культур, природа і характер яких кліматичними ознаками не пояснюються.
Олег Герман
Визначення «раси» не включає в себе сукупності культур.
Олег Герман
Перепрошую за некоректність!
*Моє визначення «раси» не включає в себе сукупності культур.
Святослав Вишинський
Раса детермінує культури — не існує «стерильних» рас, так як кожна раса формує власні культури або змінює ті, в які вона вливається (приклад Північної Індії). Далі — перефразовуючи запитання: «Чи доцільно людей, як особистостей, класифікувати за 1) місцем їхнього народження/проживання, 2) мовою мислення/спілкування, 3) релігійною приналежністю?» Яким чином ці фактори «обмежують» сприйняття особистості, якщо вони є інтегральними сторонами її персонального буття? Як Ви, наприклад, збираєтесь повноцінно сприймати ортодоксального єврея, говорячи мовою пізньоевропейського гуманізму (стерильна «особистість»), якщо для єврея основа його ідентичності: кровне походження, земля прабатьків, священна мова та релігійний завіт? Аналогічно в інших неевропейських спільнотах інші фактори є невід'ємними для буття конкретної людини, а не абстрактне поняття «особистості», котре є винаходом виключно західної цивілізації на доволі пізньому етапі її становлення.
Сергій Куриляк
Навіть самі європейські країни визнали, що створили собі проблеми запускаючи всіх і вся. Справа, в основному, це в створюванні ГЕТТО, любих. Навчаючись за кордоном сам був гетто, але не надовго. Багато хто з імігрантів відмовляється приймати традиції, виховання і культуру країни куди вони мігрували. Починається те, що ми називаємо РАЙОНАМИ. Ось тут ми втрачаємо, друзі. Іноземці мають приїздити, отримувати освіту, інвестуючи цим і повертатися до себе додому. Це, в принципі, правильно!
Стосовно чорних, коричневих, білих і жовтих. Що образливого в кольорі, чорний це протилежність білому. Все інше це забобони. І знову ж, я не розумію, чому ось такий захист в сторону негрів? Кажуть що вони страждали, були рабами. Ну то і в Україні було кріпосне право. Хтось згадує про це? я б хотів щоб мене після цього називали не білий, а супер центрально європейський. Чи в Європі мало людей працювали на багатіїв за шматок хліба. Я поважаю всіх людей, але буду говорити все своїми словами, якщо він білий — значить білий, чорний значить чорний. А говорити комусь афроамериканець, а в стороні називати його негром (якщо це образливо), хіба це не низько? В багатьох випадках стається саме так.
Сергій Куриляк
Гетто, маю на увазі, українське.
Святослав Вишинський
Коли Ви говорите «негр», то цим же говорите «чорний», так як з латинської прикметник «niger» — означає всього лишень чорний колір, і не тільки в сенсі кольору шкіри, а чорний колір узагалі. Тож особливо оригінально слухати бесіди про політичну некоректність таких слів, як «негр» (при існуванні наукового терміну a la «негроїдна раса») тощо. За такою ж логікою слід визнавати некоректними і слова «блондин» і «брюнет», так як етимологічно вони також указують на кольори. Хоча такі речі для «толерантних» умів на Заході не новинка:

"… Пакистанская женщина заявила, что претендовала на роль статиста в фильме, но ей отказали с мотивировкой «в книге Толкиена все хоббиты – с бледным цветом кожи». Если бы это ещё был негр, то было бы хоть как-то оправданно, но тут оказалась пакистанка, которая заявила, что «тоже принадлежит к арийской группе, как и другие белые актёры». Тут же подключилась «тяжёлая артиллерия» в лице т.н. «экспертов», которые стали обвинять в расизме уже не только Питера Джексона, но и в целом Толкиена. Вот образчик их рассуждений, говорит сотрудник немецкого Университета Саарбрюкена, Лена Стевекер:

«Конечно, в книге (Толкиена) возникают стереотипы расистского характера, как и в самом фильме «Властелин колец». Тут все хорошие парни белые, как Гэндальф, например. А все черные – плохие. Всё хорошее приходит с Запада, а зло – с Востока и Юга». Джексону тоже пришлось каяться, и даже ритуально уволить директора по кастингу актёров".

(«Цветные возмущаются расизмом Толкиена и фильма «Хоббит»», «Толкователь», 26.11.2012).
Сергій Куриляк
Погоджуюсь з Святославом, принаймні іспанською мовою чорний — el negro.
Святослав Вишинський
Еспанська походить від латини, в якій niger — «чорний» (чоловічий рід), nigra — «чорна» (жіночий рід), nigrum — «чорне» (середній рід). Ці слова мали місце в латинській мові задовго до того, як давні римляни вперше зіштовхнулись із представниками неевропеоїдних рас.
Олег Герман
Ну, знову ж таки, товчете воду в ступі. Це й так ясно, де який рід і що звідки походить, але є певні нюанси, які слід враховувати. У попередніх коментарях я вже не раз про це говорив і не боюся повторити. Очевидні речі не завжди слід коментувати. Наприклад, огрядну людину назвати огрядною — неввічливо, не дивлячись на те, що це є констатацією очевидного факту. Так само і в даному випадку.
Святослав Вишинський
Українця назвати «українцем» неввічливо? Все повертається до Ваших квазірасистських комплексів, а саме що чорний колір шкіри Ви чомусь сприймаєте як принизливий фактор. Хоча саме цим пишались «чорні пантери». За цією ж логікою називати білого — «білим» — так само «неввічливо», а якщо це не так, тоді Ви виказуєте віру в те, що білий колір — не є принизливим, на відміну від чорного. Особисто для мене було би щонайменше дивним, якби за перебування в Африці мене як білу людину вважали би за «неввічливе» називати «білим» і натомість говорили би про «східноевропейськість» тощо. Неможливо збагнути, чому, на Вашу думку, расова ідентичність негроїда (або европеоїда) має сприйматись ним як прояв (авто)расизму.
Святослав Вишинський
Борці за права чорношкірих у США Вашу (залякану) риторику не поділяли:



Олег Герман
Пишатися тим, що людина пігментована тим чи іншим чином, я вважаю дивакуватістю і навіть дурістю. Гордитися можна тільки тим, чого досяг, а не тим, що випадково випало у внутрішньоутробній закладці.
Олег Герман
Мова не йде про якусь там боротьбу за Всесвітню справедливість, а за звичайне невігластво…
Святослав Вишинський
Це Ваша особиста позиція — ніхто не забороняє Вам уникати слова «чорношкірий» у власному побуті, однак це не має відношення до ідентичності соціальних та етнічних груп і їхнього ствердження в сучасному світі. Випадок чи закономірність — однак люди різні і їхні відмінності є ключовим фактором людського співжиття.
Сергій Куриляк
а з якої це радості, я маю слідувати американським принципам, вони натворили справ — тож нехай собі і називають як хотять. А для мене це природньо і так мене вчили в школі. Індус є індус, африканець є африканець. Індус коричневий, африканець чорний.
І Олег, який у Вас досвід? Було б цікаво послухати, роскажіть нам.
Олег Герман
Дивне запитання… Яким чином це стосується даної публікації чи моїх коментарів і який саме досвід Ви маєте на увазі?
Сергій Куриляк
Мені цікаво що саме поганого в слові *чорний*. Які у вас асоціації? Нас вплинуло телебачення? Прошу дати конструктивну відповідь.
Олег Герман
Я вже давав відповідь на це запитання=) Не Вам особисто, але в коментарях вище вона є…
Сергій Янушевський
Додам і я своїх 5 копійок!) Так з багатьма аргументами я згоден, але є такі моменти, коли шановне панство відходило від теми і переходило до персоналій. Від себе додам, що дійсно нехай іноземці (скажу толерантно) приїжджають сюди здобувають освіту, дають робочі місця нашим викладачам та роблять рейтинг нашим ВНЗ за кордоном...і повертаються назад до себе, як казав пан Сергій. Особисто я не дуже хочу, щоб якийсь чорномазий (ой пардоньте), себто негр одружився на мої дочці, та народив мені маленьких бусурманчиків (потім бігай, збирай їх по деревам, а не дай Боже, ще хтось з них стане президентом США, ні дякую!). Так дійсно утримувати їх у міграційних гетто є небезпечним, для країни в цілому, оскільки це створить загрозу нац. безпеці. Тому єдиний і достойний вихід з цього положення депортація!, приклад Італії…
Адам Чесноков
Я не є прихильником негативного ставлення до іноземців. Думаю, що питання впускати чи не впускати іммігрантів має вирішуватися на рівні влади. Тим, кому не подобаються іноземці, раджу у першу чергу вибирати тих політиків, які виступають проти імміграції. А ось самому вирішувати, які люди мають знаходитися в Україні — справа недобра. Що дасть вороже ставлення до іноземців? Що від цього покращиться наше життя? Збільшиться наш добробут? Думаю, що навпаки ворожнеча нічим добрим не закінчиться. Імідж України у світі упав і без цього.
У чомусь погоджуюся зі Святославом, що потрібно розрізняти людей за кольором шкіри, в окремих випадках, але це лише в окремих випадках, коли є необхідність ідентифікації тієї чи іншої людини. Називати людину білою чи чорною — неприйнято в особистому спілкуванні, якщо вважається, що людина може ображитися. Коли чоловік є лисий, то людина з високим культурним рівнем не дозволить собі сказати: «Пішов лисий» чи «Привіт, лисий», але в окремих випадках, вона може описати зовнішність чоловіка, наприклад, коли це необхідно міліції.
В астрології людина, яка народилася під якимось знаком зодіаку, наче отримує назву знаку зодіку, але це не вважається нетолератним, бо так прийнято (популярні гороскопи друкуються у більшості газет і журналів). Прийнято також, коли лікар каже пацієнту, що той страждає від алкоголізму чи наркоманії, а якщо вже цього пацієнта називає звичайна людина алкоголіком чи наркоманом, то такі слова можуть розцінюватися як образа.
Межа між толерантністю і нетолерантністю є дуже розмита, і залежить від ситуації, від етичних і культурних норм.
Знаєте яка толерантність найгірше шкодить українцям? Толерантність до влади, толерантність за гроші.
Сергій Янушевський
правильно сказано, лише додам толерантність, толерантністю але й про власну гідність не забуваймо… Плюси від імміграції беремо, негатив відкидаємо!
Сергій Янушевський
маю на увазі, який нам шкодить!)
Святослав Вишинський
...І не забувати про себе — починати із себе:

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте